7 Haziran 2015 Pazar

Çikolata Mus (Chocolate Mousse)

Gönderen AşşK Pasta zaman: 5:04 ÖS

Tüy gibi hafif çikolatalı mousse(mus) her zaman benim en favori tatlım. Sizde çikolataya asla hayır diyemeyenlerdenseniz ve çikolataya doymak istiyorsanız bu tatlıyı çok seveceksiniz..




 Fransa’nın çok eski ve geleneksel tatlısı mousse au chocolat (okunuşu: musoşokola).Tarihini araştırmaya çalıştım ama her kaynak farklı tarihler veriyor. Bir kaynakta Fransa’da çikolata pişirmenin 17.yy’da başladığı ve 18.yy’da mousse au chocolatın keşfedildiği yazıyor. 
Bir diğer kaynak mousse kıvamının yani köpüksü kıvamın 1800′lerde balık ve sebze yemeklerinde kullanılmaya başlandığını ardından 1900′lerin hemen başında Toulouse Lautrec adında bir fransızın bu kıvamı çikolataya uyguladığını ve çikolatalı musun bu şekilde ortaya çıktığını söylüyor.
Başka bir kaynak 1800′lerde NewYork’ta beyaz çikolata ile yapılan musun keşfedildiğini ve büyük ilgi gördüğünü yazıyor.
İlk keşfeden kim olursa olsun en iyilerinin Fransa’da yapıldığı kesin.

 Çikolatalı Mouse (Mus) “İçimi baymadan ve dur durak bilmeden çikolata yemek için ne yapmak lazım?” sorusuna en iyi cevaptır.

Tarif, benmaride eritilen çikolatayı aşama aşama hafifletmekten ibaret. Önce çikolatayı eritiyorsunuz, ardından ipeksi bir kıvam verecek yumurta sarılarını sıcak süt yardımıyla pişirip ekliyorsunuz.
Bundan sonra sıra tatlıyı hafifletmeye geliyor. Bazı tariflerde sadece yumurta beyazı, bazılarında ise hem yumurta beyazı hem de süt kreması kullanılıyor. Ben her ikisini de kullanmanın derin çikolata tadından feragat etmeden daha dengeli bir mousse elde ettiğini düşünüyorum. Tabii bu, sadece %70 oranında kakao içeren ve “bittersweet” olarak adlandırılan çikolatayla mümkün.
Belirtmek isterim, marketlerde satılan her bitter çikolata “bittersweet” değildir. Daha az kakao oranına sahip ve sıklıkla evlerde kullanılan %56 oranındaki çikolata semisweet olarak adlandırılır ve daha yüksek şeker oranına sahiptir. Eğer elinizde bir tek o varsa, benzer bir kıvam ve tat için tarifteki şekeri iptal edin ve 300 gram semisweet çikolata kullanın.

 Tatlı tariflerindeki çiğ yumurta kullanımından endişe duyanlarınız bu tarife pek sevinecek. Yumurta sarıları sıcak süt eklemesiyle, çırpmaya başlarken benmariye oturtulan yumurta beyazları da ısının etkisiyle yeterince pişiyor.
Başarılı bir mousse için bilmeniz gereken en önemli şey de tarifi hafifletme aşamasında eklenen çırpılmış yumurta beyazları ve kremanın kendilerinden çok daha yoğun bir kütleye sahip olan çikolatalı karışıma eklenme şekli. İki karışım yoğunluk olarak birbirinden çok farklı oldukları için, içinde çok fazla hava hapsedilmiş olan hafif karışımı ağır karışıma bir defada ekleyip birleştirmeye çalışmaktansa, önce az bir kısmını ekleyip yoğun olan karışımı hafifletmek, ardından geri kalanını ekleyip bir spatula yardımıyla hapsedilen havayı söndürmemeye gayret ederek karıştırmak tam da aradığımız “tüy gibi hafif” kıvamı elde etmeye yarayacaktır.

Çikolata Mus Tarifi (Chocolate Mousse)


Malzemeler:
(6 kişilik)

  • 240 gram bittersweet (%70 kakao) çikolata, ince doğranmış
  • 1/3 su bardağı (80 ml) tam yağlı süt
  • 100 gr şeker yaklaşık 3 çorba kaşığı
  • Bir fiske tuz
  • 2 yumurta sarısı
  • 4 yumurta beyazı
  • 200 ml krema, soğuk olmalı

Yapılışı:

1. Daha sonradan süt kremasını çırpmakta kullanacağınız orta boy bir karıştırma kabını ve bir tel çırpıcıyı soğumak üzere buzluğa koyun. Bunları soğutmak kremayı daha kolay çırpmanıza, çırpıldığında yağ parçalarının birbirine daha sıkı tutunmasına ve dolayısıyla daha başarılı bir krema elde etmenizde yardımcı olur.
2. Çikolatayı benmari usulü eritin, eridikten sonra benmariden alıp bir kenarda bekletin.
3. Yumurta sarılarını orta boy bir karıştırma kabında çatalla hafifçe çırpın ve bir kenara ayırın.
4. Ufak boy bir tencerede süte şekeri ekleyip eriyene kadar karıştırın ve kaynama noktasına getirip ateşten alın.
5. Kaynamış sütü yumurta sarılarının üzerine damla damla dökerek bir tel çırpıcı yardımıyla çırpmaya başlayın. Sütü başlangıçta azar azar eklemeniz gerekiyor, aksi taktirde yumurta sarıları çok çabuk pişip katılaşır. Kaynamış sütün yarısı bu şekilde azar azar eklendiğinizde yumurta sarıları da yeterince ısınmış olacaktır; sütün geri kalanını bir seferde dökebilirsiniz.
6. Sütlü karışımı erimiş olan çikolataya ekleyip biraraya gelene kadar karıştırın.
7. Ayrı bir karıştırma kabına yumurta beyazlarını koyun, benmariye oturtun ve dokunduğunuzda vücut sıcaklığından biraz daha sıcak olana kadar aralıksız çırpın.
8. İyice ısındığına emin olduktan sonra benmariden alıp tuzu ekleyin ve tel çırpıcıyı kaldırdığınızda ucundaki yumurta beyazı havada kalacak şekilde kıvam alana kadar çırpın.
9. Yumurta beyazlarının üçte birini çikolatalı karışıma ekleyip yedirin. Geri kalan kısmını da ekleyip, bu sefer çok fazla havasını kaçırmamaya dikkat ederek daha hafif hareketlerle yedirin.
10. Buzlukta soğuyan karıştırma kabına kremayı döküp ters çevirdiğinizde akmayacak sertliğe gelene kadar çırpın. Çikolatalı karışıma ekleyip, tekrar söndürmemeye özen göstererek karıştırın.
11. 6 adet 80 ml hacmindeki kaplara pay edip en az 2 saat buzdolabında soğumaya bırakın.
12. Tazeliğini 3-4 gün koruyacaktır ama bekledikçe koyulaşacağı için aynı gün içinde servis etmenizi öneririm.

                                                                                                                       AFİYET OLSUN...





3 yorum on "Çikolata Mus (Chocolate Mousse)"

Adsız dedi ki...

ÇOK MUHTEŞEM GÖRÜNÜYOR BAYILDIM.TAMDA İSTEDİĞİM BUYDU. HEMEN YAPMAYA BAŞLAYIP TEKRAR YORUM YAZICAM.

bilal aydemir on 10 Mayıs 2012 19:07 dedi ki...

Sayın şefim mus çok güzel gözüküyor böyle değerli tariflerinizi bizimle paylaştığınız için teşekkürler..:)

AşşK Pasta on 12 Mayıs 2012 12:22 dedi ki...

afiyet olsun şefim :)

Yorum Gönder

Yorumlarınızı bekliyorum...

 

AşşK Pasta Copyright 2014 AşşK Pasta Bu Tasarım A.Meric Tarafından Sibel'e Hediye edilmiştir Rumeli Bilişim